LHDN : Guru Perlu Membayar Cukai Pendapatan Sampingan Hasil Mengajar Tuisyen dan Pendapatan Lain

Aritu menteri suruh buat dua kerja untuk cari pendapatan tambahan bagi bayar GST disebabkan peningkatan kos hidup tapi bila buat dua kerja dia sebat juga hasil peluh kita.. padiaaaa:: Panduan Membayar Cukai Pendapatan ::

Dah lama tak menulis. Kali ni nak menulis tentang cukai. Setelah setahun bekerja sebagai Kakitangan Awam (guru) maka menjadi kewajipan kita untuk membayar cukai. Walaupun selepas dibuat perkiraan, jumlah cukai yang kita kena bayar adalah sifar (RM0.00), tetapi jumlah pendapatan kita khasnya gred 41 dan ke atas mewajibkan kita berdaftar dengan LHDN. Jadi, daftar la dengan LHDN sebelum diambil tindakan. Saya dimaklumkan bahawa tarikh akhir untuk pendapatan 2009 dikira cukainya adalah 30 April 2010. Kelewatan membuat pembayaran, anda akan dikenakan penalti.

Baiklah, memandangkan orang seperti saya ni ialah kali pertama membayar cukai maka ada baiknya saya berkongsi pengalaman cara nak daftar. Ramai kat luar sana yang tak tahu. Jadi, pengalaman ni boleh memudahkan urusan kalian semua.

Dapatkan no. pin E-Filing. Nombor ini boleh diperolehi melalui laman web LHDN ataupun daftar di kaunter LHDN.
Dapatkan borang EC (Penyata Gaji Agensi Kerajaan). Biasanya borang ini akan dilengkapkan oleh kerani sekolah anda.
Pergi ke laman web LHDNM. Klik butang e-Hasil atau ke laman web e-hasil.
Klik Login Kali Pertama, masukkan no.pin dan no.pengenalan (semua no no akan diperolehi selepas langkah 1 selesai) untuk membuat pendaftaran Sijil Digital.
Klik Login e-borang. Pilih borang yang dikehendaki dengan klik login.
Isi borang dengan lengkap dan klik Tandatangan dan Hantar. Pengesahan Penerimaan akan dipaparkan. Sila cetak ataupun simpan pengesahan tersebut.

Sebagai tambahan, mungkin ada yang tidak tahu elaun apakah yang dikecualikan daripada cukai. Berikut adalah salinan dokumen yang menjelaskan berkaitan isu ini : Senarai Elaun Dikecualikan Cukai.

Sumber: pejuangpakatan

No comments

Powered by Blogger.