Kanak-Kanak 1 Tahun Mati Lemas Dalam Kereta Bapa

Kanak-Kanak Perempuan,1,Mati Lemas Dalam Kereta Bapa

KULAI – Seorang kanak-kanak berusia setahun meninggal dunia dipercayai lemas di dalam kereta bapanya selepas ditinggalkan bersendirian selama lima jam di Saleng, semalam.

Ketua Polis Daerah Kulai, Supritendan Razak Md. Said berkata, bapa kepada kanak-kanak perempuan itu telah membuat laporan polis berkenaan insiden tersebut pada pukul 4.15 petang.
“Menurut lelaki itu, isterinya telah meletakkan anak mereka di tempat duduk belakang supaya dia boleh menghantar kanak-kanak itu ke rumah pengasuh yang berhampiran dengan rumah pasangan tersebut di Bandar Putra pada pukul 9.30 pagi.
“Kira-kira pukul 10.00 pagi, si bapa telah meninggalkan rumah untuk ke tempat kerjanya di Saleng, tanpa menyedari bahawa anaknya sedang berada di tempat duduk belakang,” kata Razak.

Tambah Razak lagi, pada pukul 3 petang, si bapa telah menerima panggilan telefon daripada pengasuh anaknya yang bertanya mengapa dia tidak menghantar kanak-kanak itu ke rumahnya seperti hari biasa.
“Lelaki itu terus bergegas ke keretanya dan menemui kanak-kanak perempuan itu sedang berada dalam keadaan lemah dan dipercayai telah meninggal dunia,” terang Razak.
Razak berkata si bapa kemudiannya membawa anaknya ke Hospital Temenggung Seri Maharaja Tun Ibrahim di sini di mana pegawai perubatan yang bertugas telah mengesahkan kanak-kanak itu telah meninggal dunia.
“Bedah siasat akan dilakukan pada pukul 10 pagi untuk mengenal pasti punca kematian,” tambah Razak.
Katanya, kes itu akan disiasat di bawah Seksyen 31(a) di dalam Akta Kanak-Kanak 2001 kerana mengabaikan kanak-kanak yang mengakibatkan kematian. – MYNEWSHUB.CCNo comments

Powered by Blogger.