Viral Ditahan Kerana Wajah Gemuk Di Passport – Lelaki Ini Kongsi Tips Kurus Dalam Masa 3 Bulan

syahir-sepet
Baru-baru ini seorang pengguna facebook, Syahir Sepet telah kongsi pengalamannya ditahan di Imigresen Hong Kong gara-gara gambarnya di passport agak ‘gemuk’ dibandingkan dengan mukanya yang sekarang. Memang ketara gila muka dia tu sampai kena tahan. Hehe
Oleh itu, abam viral passport ini kongsi rahsia dan tips kurusnya yang berjaya turun 23kg dalam masa 3 bulan. Daripada berat 88kg sekarang dah 65kg. Power! Menangis awek yang reject abam ni dulu :p

Healthy diet, makan 6 kali sehari

syahir-sepet5
Seperti yang saya janjikan semalam, ini routine diet saya.
Healthy Diet
Okay mcm ni, kalau diet wajib makan! Tak boleh diet berlapar ok. Kena cukup 6 meals sehari. Kalau tak cukup kira tak menjadi diet ni.
Pagi ;
Oat, Telur rebus (2 biji)
Tengah hari ;
Nasi segenggam, sayur sayuran rebus, ayam/daging masak buat sup.
Malam ;
Nasi segenggam, sayur sayuran rebus, ayam/dahing masak buat sup. Kalau boleh portion dia lebih sedikit daripda makan tengah hari.
Kalau nak makan buah boleh ambil before makan ye. Kalau lapar boleh kunyah buah.
Minuman yang bergas/manis/sejuk saya kurangkan.
Minum 30 minit selepas makan. Itu paling penting. Jangan minum dan makan serentak. So kena asingkan.

Minum banyak air dan exercise 1-2jam sehari

14330141_1453442434670681_2959595299618047609_n
1 liter setiap 25 kg.
Maksudnya berat saya 75kg,
Sehari saya perlu minum 3 liter air.
Kalau nak ambil green tea, ambil masa pagi dan malam.
Jangan baring lepas makan.
Exercise 1-2 jam sehari! Wajib bila nak kurus kena exercise!
Waktu makan;
Pagi : Lepas bangun tidur- pukul 9/10 pagi
Tengah hari : 12-2 tengah hari
Malam : 6-8 malam
Kurangkan makan makanan yang tak berkhasiat. Jangan ambil gula, jangan ambil kicap, sos, yang manis manis.
Saya exercise pulak?
Masa 88 kg dulu, saya buat cardio (jogging,jalan,skipping)

Tidur berkualiti, 6-8jam sehari

syahir-sepet4
Sekarang berat saya 65kg from 88kg
Size pinggang saya 29inch from 38 inch
Boleh pakai baju XXS from XXL
Dalam masa 3 bulan
YOU CAN DO IT!
Jangan strees kalau berat tak turun!
Keep going
Tidur yang berkualiti dan cukup 6-8 jam sehari membantu proses menurunkan berat badan ok!
Share jika bermanfaat
Abang Viral Passport
Abang Buat Kek
sumber: Ohbulan

No comments

Powered by Blogger.