Rupanya bekalan makanan yang dihantar Malaysia Ke Rohingnya diagihkan kepada kaum buddha yang tindas islam

Sebanyak 500 tan bekalan makanan dan keperluan bernilai RM5 juta diserahkan kepada kerajaan Myanmar hari ini untuk diagih kepada etnik Rohingya di Rakhine.Timbalan Menteri Luar Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata pihaknya akan memastikan bekalan itu diterima oleh komuniti Rohingya di Myanmar.

"Saya yakin dengan sikap keterbukaan Myanmar dan (misi) ini satu kejayaan besar.

"Wilayah Rakhine memang memerlukan bantuan ini, penghantaran bantuan akan diuruskan oleh Kedutaan Malaysia di Myanmar dan ini prosedur operasi standard biasa," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan penyerahan bantuan itu di Terminal Antarabangsa Thilawa, di Yangon.
http://www.malaysiakini.com/news/371920

Manakala mengikut laporan akhbar Daily Mail UK, Myanmar tidak membenarkan kapal bantuan itu untuk belayar ke Sittwe, ibu negeri Rakhine, sebagai mana yang diharap oleh penganjur.

Myanmar juga telah menegaskan bahawa bantuan untuk diagihkan sama rata kepada kedua-dua Buddha dan masyarakat Islam.

"Kami masih berharap dengan segenap hati kita bahawa mereka akhirnya akan membolehkan kita untuk melawat Sittwe dan mengedarkan membantu diri kita sendiri," kata ketua misi itu, Abdul Azeez Abdul Rahim.

Malaysia menggesa Pertubuhan Negara-negara Asia Selatan untuk menyelaras bantuan dan menyiasat kekejaman yang didakwa dilakukan terhadap Rohingya, memecahkan tradisi lama wujud kumpulan 10 negara itu tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman masing-masing.

Myanmar, seterusnya, menuduh Malaysia mengeksploitasi krisis "untuk mempromosikan agenda politik tertentu"


Sumber: 
beritaundergroundd | dailymail.co.ukNo comments

Powered by Blogger.