Suami Dilarang 'Pancut Luar' Tanpa Sebab - Mufti PerlisMencegah kehamilan mungkin satu perkara yang sering dibincang antara suami isteri dalam membina keluarga masing-masing. Namun, mufti Perlis, Prof. Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dalam satu entri di dalam Facebooknya memberitahu umat Islam adalah dilarang melakukan pencegahan kehamilan termasuk mengeluarkan air mani di luar rahim tanpa sebab kerana perbuatan tersebut akan mengurangkan bilangan umat Islam. 

Beliau menambah, anak-anak merupakan rahmat dan warisan agama maka membanyakkan anak yang soleh bererti mengukuhkan kekuatan dan kedudukan Islam. 

“Perbuatan mengeluarkan air mani diluar rahim ketika melakukan persetubuhan dinamakan ‘azal’. Ia biasanya dilakukan untuk mengelakkan daripada mengandung.

“Namun oleh kerana wujudnya hadis muslim yang menamakan ‘azal sebagai al-wa`d al-khafi iaitu membunuh anak secara senyap, maka kebanyakan ulama memakruhkan perbuatan ini,”

Beliau berkata demikian dalam menjawab pertanyaan netizen dalam kaedah merancang keluarga dengan mengeluarkan air mani di luar rahim samada ianya menolak rezeki kurniaan Allah SWT atau membunuh benih. Berikut adalah jawapan penuh mufti Perlis itu.

No comments

Powered by Blogger.