Cara Makan Nasi Tapi Tak Gemuk Ditemui – Kajian


Bukan perkara mudah untuk berdiet tanpa makan nasi, jika sudah terbiasa makan nasi, nak stopmemang susah. Lagi-lagi kalau yang sudah terbiasa makan nasi setiap pagi. Nasi adalah makanan ruji yang selalu diambil oleh rakyat Malaysia, tidak kira pagi, petang ataupun malam.
Antara hidangan nasi yang paling digemari ialah nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang dan juga lauk pauk yang enak mesti diambil dengan nasi kosong. Ianya menjadi rutin harian dan akibatkanya ramai rakyat Malaysia mengalami masalah kegemukkan.
Kira-kira 30 juta rakyat Malaysia berdepan masalah kesihatan yang membimbangkan apabila separuh daripada mereka mengalami masalah berat badan berlebihan atau obesiti.
Hasil tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan menunjukkan kelaziman obesiti dalam kalangan dewasa berusia 18 tahun ke atas meningkat secara mendadak.
Jumlah kalori yang ada dalam nasi itu ialah sekitar 206 sepinggan membuatkan badan kita cepat gemuk. Dan kerana itu ramai yang membuat keputusan, jika mahu berdiet, mesti tidak boleh mengambil nasi, kerana bimbang badan tidak akan mudah turun.
Namun begitu, sekumpulan pengkaji makanan telah menemui cara untuk membantu tubuh manusia agar tidak mudah gemuk walaupun selalu makan nasi.

Caranya:
Jika mahu menanak nasi, patikan anda mencapurkan 1 sudu teh minyak kelapa dalam air mendidih. Kemudian masukkan separuh gelas dan masakkan selama 40 minit.
Nasi itu pula kemudian disejukkan sidalan peti ais selama 12 jam sebelum dimakan. Ini akan membuatkan nasi menjadi 10 kali ganda lebih serat apabila dimakan.
Cara ini boleh mengurangkan  kalori yang ada dalam nasi sebanyak 60%. Jadi, selepas ini jangan risau lagi jika ingin makan nasi, anda boleh mencuba kaedah ini. Selamat berjaya! Kongsikan kepada rakan-rakan dan keluarga, ya!
Sumber: Kisahdunia.com

No comments

Powered by Blogger.